Collectie en stoffen.

Moyzo wekt het liefst met natuurlijke materialen. Gewoon omdat ze volgens ons de beste draag eigenschappen hebben. Daarnaast moeten het ook duurzame materialen zijn, het liefst met de strengste certificering. Ook kijken we kritisch naar het transport. Is er een duurzaam natuurlijk materiaal dichtbij voorhanden, dan kiezen we daarvoor.

 De basiscollectie  bestaat uit een aantal basiskwaliteiten.


KATOENEN TRICOT:

We starten met een tricot ( gebreide) collectie. Deze collectie is helemaal gemaakt van GOTS gecertificeerde katoenen jersey met lycra toevoeging. De lycra zorgt ervoor dat de stof in vorm blijft en dat de kleuren beter bewaard blijven. We maken er jurkjes, rokjes topjes en leggings van. Uit deze collectie zullen een aantal basisartikelen ontstaan, die altijd op voorraad zullen blijven.

VELOURS:

In de winter hebben we een warmere variant: nicky velours, gebreid van 100% biologische katoen.

 

GEWEVEN LINNEN

Daarna brengen we  een geweven collectie. Wij maken gebruik maken van GOTS gecertificeerd linnen. In deze collectie brengen we broeken en rokken en colberts.  De kleuren zijn afgestemd op de tricot collectie en samen met deze geweven collectie vormt het de basiscollectie.

 

 WOL:

De ultieme winterstof. We maken er jassen van.

 

Kleuren:

We hebben ervoor gekozen om met een vast kleurenpalet te werken dat bestaat uit:  

Een groep met warme kleuren: In deze kleurgroep zitten “aarde”tinten zoals rood en oranje. In de winter wordt deze aangevuld met bruintinten.

Een groep met zomertinten: Zonnige tinten zoals geel en olijf. In de winter wordt deze aangevuld met harmoniserende winterkleuren.

Een groep met koude kleuren: Water en lucht, de blauw-groen tinten.

De laatste groep zijn natuurlijke- en poederkleuren. Deze groep bevat natuurlijke en bedekte kleuren.

Het huidige kleurenpalet zal bij elke nieuwe collectie aangevuld worden met harmoniserende kleuren.

 

DE STOFFEN:

gecertificeerde katoenen jersey


Katoen is de meest gebruikte vezel voor kledingtextiel. Dat is niet voor niets, katoen draagt prettig, en gaat  lang mee. Katoen kan ongeveer twintig procent vocht opnemen alvorens vochtig aan te voelen. Katoenen weefsels voelen koel aan, omdat katoen een goede warmte-geleider is. Ideaal voor zomerkleding dus.

Bij het verbouwen van katoen worden heel veel pesticiden gebruikt (zoals DDT) die in het westen al lang verboden zijn. Katoenplantages hebben veel ruimte en water nodig, wat ten koste gaat van grond voor voedselproductie en de beschikbaarheid van drinkwater. Er is wel eens berekend dat er om een gewoon t-shirtje van 250 gram te maken ongeveer 125 gram landbouwgif wordt gebruikt De gevolgen voor mens en natuur zijn desastreus. Dat geldt op de eerste plaats voor de katoenarbeiders. Gelukkig komen er steeds meer biologische katoenplantages. Hier wordt katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden en andere chemicaliën. Het aandeel van deze katoenplantages is wereldwijd nog maar erg klein.  Onze gecertificeerde katoen komt uit het westen van Turkije, uit het Egeïsche gebied, dat bekend staat om zijn hoogwaardige katoenkwaliteit. Bovendien is het betrekkelijk dicht bij huis, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. De katoen wordt verwerkt tot gebreide stoffen. Stoffen die gemaakt zijn van gebreide garens zijn rekbaar en soepel en hebben een hoog draagcomfort. In al onze gebreide stoffen is een klein percentage lycra toegevoegd voor pasvorm en kleurbehoud.

 

gecertificeerd linnen


Linnen en hennep zijn de enige natuurlijke vezels die geen of weinig last hebben van insecten en plantenziektes; ze groeien op arme grond. De teelt is erg milieuvriendelijk omdat er geen pesticiden nodig zijn. Echter, het verwerken van de planten tot vezels en garens is een ander verhaal. Dat proces kan, afhankelijk van het gewenste resultaat, net zo belastend zijn voor het milieu als het verwerkingsproces van katoen. Bij gecertificeerd linnen wordt dit proces gecontroleerd, zodat het ook voldoet aan strenge milieu eisen. Linnen stoffen worden geweven en zijn niet rekbaar. Linnen neemt goed vocht op en is ademend.

 

Wol

Onze biologische wol wordt geproduceerd in overeenstemming met de internationale normen voor de biologische veeteelt: dat wil zeggen natuurlijke voeding, niet genetisch gemanipuleerd of behandeld met hormonen, geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of meststoffen, geen profylactisch gebruik van geneesmiddelen, geen mulesing! e.a. barbaarse scheermethoden. Wol heeft veel natuurlijke goede eigenschappen: wol is isolerend maar wel ademend en daardoor aangenaam dragend. Wol is vuil en water afstotend, blijft langer mooi en is dus dubbel duurzaam.

 

Zijde


Zijde is een bijzonder mooie glanzende stof met een luxe uitstraling. Zijde wordt gemaakt van de draden die zijderupsen produceren. Bij gangbare textielsoorten als wol, linnen en katoen zijn de eisen gedetailleerd als je een biologisch artikel wilt, maar bij zijde is dat nog niet zo.  Er zijn al wel scharrelrupsen die leven van biologisch geteelde moerbei, maar zijde wordt vaak eerst gebleekt en ontdaan van het plakkerige speeksel van de rups. Hiervoor worden nog steeds veel chemicaliën gebruikt die in het afvalwater terecht komen.

 

Velours


Velours is de benaming voor een stof gemaakt van katoen, die geweven of gebreid is tot een stof met een hoge pool. Deze pool ( lange lussen) wordt geschoren waardoor de stof een glanzend en zacht uiterlijk krijgt. Gecertificeerde velours wordt gemaakt van gecertificeerde katoen zoals hierboven beschreven.

Tencel blend


Tencel is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis.
De grondstof voor deze vezel is houtpulp.
Het bewerkingsproces om tot een  kunstmatige vezel te komen
is vaak erg milieu onvriendelijk.
Bij Tencel gebeurt dit in een gesloten circuit.
De chemische producten die worden gebruikt,
worden tot  bijna 100% hergebruikt en komen dus niet als afval in het milieu terecht.
Ook het afvalwater is onschadelijk en wordt hergebruikt.
Er wordt bovendien chloorvrij gebleekt.